Amikor problémáim voltak az emésztésemmel, rengeteget olvastam, tanultam, kísérleteztem mit lehetne tenni, hogy helyre állítsam a békét a hasamban. Nálam odáig fajult a dolog, hogy nem tudtam kiszállni az ágyból, lángoltak a beleim, vagy nem is tudom, az egész hasam… A teljes labor mégsem mutatott olyan eredményeket, hogy az orvosok hajlandóak lettek volna komolyan venni.
Ezért most már hálás vagyok, akkor kicsit értetlenül álltam a dolog előtt. Rövid "seb nyalogatás" után fogtam magam és elkezdtem a mélyére ásni a témának. Ha követed az oldalam sok információt olvashatsz, ezeket itt most nem ismétlem.
Már egész jól voltam, amikor több irányból is elkezdett "betámadni" a probiotikum. Több oktatáson, könyvben… jött, hogy milyen fontos a bélflóránk helyreállítása érdekében. Majd egyszer egy személyes megkeresés után beadtam a derekam. Nagyon rendetlen vitamin, étrend kiegészítő szedő voltam, mindig elfelejtettem és nem vettem komolyan. Amikor megértettem a jelentőségét a probiotikumoknak, egy HEURÉKA élményben volt részem.
Ezaz! megtaláltam! Ez volt a hiányzó láncszem. És valóban… felgyorsította a gyógyulási folyamatot.
Már egyre többet hallani róla, de 15-20 évvel ezelőtt azt se tudtuk, hogy eszik e vagy isszák. Ma az egész világon kutatják, komoly betegségekből épülnek fel emberek a helyreállítása után.
Ma már önnálló szervként emlegetik és hatalmas jelentőséget tulajdonítanak neki, ami az immunrendszerünkre gyakorolt hatásának köszönhet.
Mindenkinek saját speciális, csak rá jellemző összetételű baktérium törzsek élnek a bélrendszerében. Sok ezer baktérium családnak százszor annyi génje van, mint az emberi szervezet génállománya összesen. Ez teljesen ledöbbentett, amikor olvastam.
Nélkülük nem képesek fontos ásványianyagok megfelelően felszívódni (kalcium, magnézium, vas) és kiemelkedő jelentősége van a K és B vitamin termelésében.
Mindezekből adódóan ma már az összes anyagcsere betegséget, amik leginkább népbetegsének tekinthetőek, mind a bélflóra/microbiom rossz állapotától eredeztetik.
Hiszek abban, hogy a testünk üzen nekünk, hiszek az elme hatalmába, de saját megtapasztalásom, hogy amikor a szervezet nem tud megfelelően működni, szükséges erőt adni neki fizikailag is, hogy mielőbb helyre tudja tenni magát.
Ausztráliában közel húsz évvel ezelőtt, egy autoimmun betegségben szenvedő tolószékes páciensnek széklet transzplantációt végeztek. Igen… Ez azt jelenti, hogy a donortól származó székletből készült homogenizált, higított anyagot, a beteg vastag- vagy vékony belébe juttatják. Igen, elég undin hangzik, de nem volt más választás. A széklet ürítést szerették volna helyrehozni.
Az eredmény az orvosokat is sokkolta, ugyanis a járásra képtelen, abszolút legyengült beteg, viszonylag rövid idő alatt olyan erőre kapott, hogy kiszállt a tolószékéből, egyre jobban lett, majd futni és edzeni kezdett. Újra képes volt teljes életet élni. Később ő maga tartott edzéseket. Valahol itt kezdődött a bélflóra története.
A donor székletével egy erős, jól működő baktérium csapat került a beteg szervezetébe, ami ott megtelepedve, munkának látva képes volt elszaporodni, átvenni a hatalmat a rossz bacik felett. Ezzel hatalmas terhet véve le az immunrendszerről, - ami ott lakik a bél körül - és az így tehermentesített szervezet képes volt önmagát meggyógyítani.
Hallottál gyerek korodban ennyi autoimmun betegről? Egyáltalán hallottad ezt a kifejezést? 50 évvel ezelőtt hol voltak az IBS, CHRON betegek, autisták, depressziósok? Tudom, hogy voltak, de nem ilyen számban, főleg nem ilyen fiatalon mint most. Hihetetlen betegségek ütik fel a fejüket a szuper civilizált világunkban, amikkel sok esetben nem nagyon tud az orvostudomány mit kezdeni. Vannak tüneti kezelések, de sok a "gyógyíthatatlannak" bélyegzett probléma.
Első és legfontosabb a táplálkozásunk. Itt nem feltétlenül arra gondolok, hogy mindenkinek vegának kellene lennie, vagy kizárólag gluténmentes cuccokat javasolnék fogyasztani…sőt…
Nem a hús és nem a kenyér a hibás! De ez nem azt jelenti, hogy mindegy mit eszünk. Az elmúlt 50 évben annyi segédanyag látott napvilágot, amit megetetnek velünk, hogy szerencsétlen védekező rendszerünk csak kapkodja a fejét. Pont ezért nem javaslom például a gluténmentes termékeket, kizárólag azok egyék, akiknek valóban kimutatott gluténérzékenységük van. Rengeteg olyan összetevőt tartalmaznak ezek az újhullámos, túltenyésztett élelmiszerek, amiket nem tud az immunrendszerünk beazonosítani, támadásnak érzékeli.
Nem a hús a hibás, hanem amit az állattal megetetnek, ahogy tartják… a sok antibiotikum, gyógyszerek, nem megfelelő táplálék, génmanipulációk… ha meg tudod oldani, vásárolj háztájiból, akiben megbízol.
Nem a kenyér a hibás, hanem az előállítása, az adalék anyagok… Az igazi kovászolás egy erjesztési folyamat, amiben a glutén molekulák "felszeletelődnek" így emészthetőbbé teszik számunkra a kenyeret.
Az immunrendszerünk közvetlen kapcsolatban van a bélrendszerünkkel. Ha a rossz baktériumok elszaporodnak, az előbb utóbb gyulladáshoz vezet, az a bél falát tönkre teheti, ami annak áteresztő képességének károsodásához vezethet. Ilyenkor a sejtek eltávolodnak egymástól (lyukas bélszindróma) és olyan makromolekulák jutnak ki a bélfalán a véráramba, amiknek ott semmi keresni valójuk. Erre az immunrendszer reagál, ellenanyag termelődik. Így már abszolút nem helyi problémáról beszélünk, hanem az egész szervezetben lezajló folyamatról.
Amikor eszünk, érdemes ezt végig gondolni és minél nagyobb a baj a házunk táján, annál inkább a jókat előnyben részesíteni.
ha finomított szénhidráttal "szeretgeted" magad. Cukor, liszt, és minden ami ezekből készül, ha nagyon leegyszerüsítjük a dolgot. Amikor ezeket kihagyod, konkrétan kiéhezteted az ellenséget.
Meg kell említeni itt az antibiotikumokat, gyógyszereket is. Egy heti antibiotikum kúra után nagyjából fél évbe telik a rombolást helyre hozni. Ez nem azt jelenti, hogy ne szedd be ha feltétlenül fontos, csak feleslegesen ne és erős probiotikum támogatást adj utána a szervezetednek.
Ha keveset mozogsz és sok a stressz az életedben.
ha sok zöldséget, gyümölcsöt eszel.
Sokat segítenek a fermentált ételek, mint a savanyú káposzta, kombucha ital, igazi kovászos kenyér és
itt jönnek be a pro- és prebiotikumok, amik segítik felturbózni a jó baktérium állományunkat.
A mozgás és a friss levegő segíti a méregtelenítést és támogatja a jó baktériumok szaporodását.
A bél és az agy között közvetlen összeköttetés áll fenn, ahol információ áramlik. Ezt bél-agy tengelynek nevezik. Számomra meghökkentő volt amikor megtudtam, hogy az áramlás jellemzően a béltől megy az agy irányába.
Ezzel magyarázzák az összefüggést a mentális, pszichés, idegrendszeri betegségek és a rossz, gyenge microbiom között.
Az induló bélflóráját nagy mértékben az anya bélflórája határozza meg. Amikor megszületik, átmegy (jó esetben) a szülőcsatornán, ott "veszi fel" a kezdő készletet.
Ha valaki nem természetes módon születik, ő lemarad erről és a környezet, az orvosi eszközökről megkapott baktérium csapat lesz az indulója.
Csodálkozunk, hogy egyre több gyerek allergiás? Amikor a gyenge bélflórával, immunrendszerrel rendelkező anya reprodukálódik, mi lehet az eredmény? Nem is beszélve az egyre gyakoribb császármetszésről…
A termékekről nem beszélek, a lenti linken eléred az oldalt és a kedvenc D vitaminos termékünket. Inkább azt mondom, amit tapasztaltunk.
Nekem ez volt a hiányzó láncszem, ami segített, hogy valóban helyre álljon a rend a hasamban és ezzel az egész szervezetemben!
Magyar vállalat, magyar fejlesztés!
Könnyű rendelni, kedves asszisztensek.
Ugyan viszonylag nagy tételben lehet vásárolni, de így mindig van otthon az egész családnak és darabra lebontva nagyon kedvező az ár.
A D vitamin nagyban hozzájárul a szervezetben zajló gyulladásos folyamatok csökkentéséhez.
K2 vitamin a D vitamin navigátora. Segíti, hogy jó helyre épüljön be.
B12 vitamin hiánya sok gondot okozhat, köztük a vérszegénységet