A rossz hír: Ez nem megy egyik pillanatról a másikra és a fizikai test átalakulása, tisztulása sokszor kifejezetten kellemetlen tüneteket eredményez.
A jó hír: lépésről lépésre mindig beépíthetsz valamit az életedbe, szokásoddá teheted és ezzel elindítasz egy változási folyamatot, ami kihatással lesz az egész életedre.
Tisztító kúrákat, pontosabban böjtöt és beöntéseket végeztem magamon Prof. dr. Török Szilveszter tanításai alapján. Ezek nem csak a szervezetemet tisztították, hanem energetikai blokkokat, félelmeket is oldottak.
Húst, liszteket, cukrot, tejterméket... zöldturmixon, zabkásán, rizsen...zöldségeken éltem. El is indult egy erős fogyás, bár nem kifejezetten ez volt a cél. Azóta sok mindent visszavezettem, de folyamatosan figyelem, mit jelez a testem. Sokan kérdezik, hogy eszek e mást, vagy csak zöldséget? Hát persze hogy eszem! Imádok finomakat enni! De figyelem a testem mit jelez. 9 hónap alatt 16 kg-ot fogytam, amit azóta is könnyedény tartok.
Szinte minden reggelemet zöld turmixal kezdem. Ezzel nagy mértékben megnöveltem a szervezetembe bevitt zöld levelek és gyümölcsök mennyiségét.
Délig nem eszem mást.
Az étkezések között hagyok időt emészteni. Vacsorától ebédig csak a reggeli turmixot fogyasztom.
Napi 2-2,5 l vizet iszom, de nem akkor amikor eszem.
Igyekszem kizárni az étrendemből – és ahogy lehet a családéból is – a „túltenyésztett” élelmiszereket. Valahogy vissza a gyökerekhez gondolkodást vettem fel. Nem vásárolok zacskós, tartósított, ízfokozós, és egyéb ételnek látszó bizonytalan eredetű tárgyakat.
A turmixok eltolták az ízlésemet a zöldségek irányába. Sokkal többször eszem salátát, zöldséget. Már nem azért, mert tudom, hogy azt kellene enni, hanem azért, mert azt kívánja a szervezetem. Ezeket ahogy tudom biztos forrásból szerzem be, leginkább megtermelem, szülőktől, szomszédtól...csere-bere :)
Kizártam az étkezésemből az édességeket, cukrot, csokit, sütit és főleg a péksütiket, fornettit, kakaóscsiga és társait. Amióta jól vagyok néha eszem, de töredékét mint régebben ettem. Aszalt granolával enyhítem ha nassolhatnékom van.
Lecseréltem a péki kenyeret saját sütésű, hosszú kovászolással készült Királybúzás kenyérre. Ez valami mese! Tényleg király! Lehet van aki ki tudja zárni az étkezéséből a kenyeret, nekem hiányzott. Nem a kenyérrel van a gond! Szegény ott ül a vádlottak padján... Jó lisztből hosszú kovászolással (ami egy erjesztési folyamat) csodák születnek, amit a szervezetünk is meghálál.
Nem iszom alkoholt, néha alkalmanként keveset és nem dohányzom. De ez nem a változtatás eredménye, ez így volt mindig.
lecsökkentettem a mennyiséget és ilyenkor fokozottan figyelek a gyomorsav erősítésére.
Növeltem a hal, tőkehalmáj, szardínia bevitelt.
Beépítettem az étrendbe a lenmagpelyhet (darált lenmagot) és az utifűmaghéjat, kölest...
Lecsökkentettem a burgonyát, tésztákat,
Szinte mindenhez eszem savanyúkáposztát ha van otthon.
Mindig figyelem a szervezetemet, mi a jó neki. Ha szükséges változtatok. Van például, hogy feltelek a turmixokkal, akkor kihagyok néhány napot.
Csak olyat eszem ami jólesik a testemnek, lelkemnek. Ami szép és ízletes.
Ha néha olyan helyzetbe kerülök, hogy valami "protokolomba nem illőt" sikerül ennem, jó érzéssel és nem bűntudattal teszem, mert az többet ártana mint maga a kaja.
Igyekszem aktív időt tölteni a levegőn. Vagy kutyával az erdőben, vagy a kertet bűvölve. Fontos nem csak végig csinálni az ilyen tevékenységet, hanem benne lenni…Élvezni, megélni. Ilyenkor szenzációsan tudunk töltődni és kapcsolódni a felsőbb énünkhöz
Rendszeresen szedek pro- és prebiotikumokat, vitaminokat különös tekintettel a D vitaminra (nagyon fontos a szervezetben lévő gyulladások csökkentése szempontjából)