Ha betegséggel, fizikai problémával, súly felesleggel küzdesz, a gyógyszereken és csodaszereken túl az ételed lehet az orvosságod. A lektinmentes diéta nem egy újabb hóbort! A legújabb kutatások állnak mögötte, a gyakorlatban pedig rengeteg gyógyult páciens. A téma egyik legnagyobb szakértője a világon Dr. Steven R. Gundry, aki amerikában élő szívsebész és saját problémájára keresve megoldást mélyült el a táplálkozás világában. Rengeteg saját kutatást végzett, komoly laboratóriumi háttérrel rendelkezik.
Ő is, mint sok más orvos, szinte hihetetlennek tartotta, 15-20 évvel ez előtt, hogy minden problémánk a bélrendszerből indul ki. (Amúgy… Hippokratész több mint 2000 évvel ez előtt felhívta erre a figyelmet)
Mára már nem csak a kutatások eredményei, hanem több ezer gyógyult páciens a bizonyíték, hogy Dr. Gundry módszer működik. A gyógyulás sok esetben olyan pofon egyszerű, hogy nehéz elhinni, hogy csak ennyin múlik. Mi emberek szeretjük jól megbonyolítani a dolgokat és ha lehet nagy erőfeszítést ne kelljen tenni a gyógyulás érdekében.
Nem akarlak elkeseríteni, de ez a fajta gyógyítás leáldozóban van. Ne várd, hogy majd más megfogja oldani a te problémád, mert nem tudja...
A megoldás benned van, te tudod a rossz irányba száguldó vonatodat megállítani és akár új irányba tenni. Az egészség lehetősége benned van! Ha évek óta nem tudod helyre állítani, nem fog egyedül menni, kérj segítséget, akár itt is kezdheted:
Ha kitakarítod a szervezeted, a bélrendszered, és ebből kiindulva új szokásokat kialakítva, átmenetileg bizonyos ételeket (lektineket) kizárva, másokat előtérbe helyezve, púpra lakatod a jó baktériumaidat, lemegy a teher az immunrendszeredről, begyógyul a sérült bélfalad, (ha bármi fizikai vagy mentális problémád van, tuti, hogy vannak micro sérülések a bélrendszeredben) az öngyógyító erőid ismét régi fényükben fognak ragyogni.
Hiszek a test-szellem-lélek együttes gyógyulásában, vagyis ebben hiszek igazán. Egymásra hatnak, egymást képesek erősíteni és romba dönteni is. A bélflórád állapota nagy mértékben meghatározza a mentális és tudati állapotodat, az agy-bél tengelyen zajló információ áramlás 9X nagyobb a béltől az agy irányába, mint fordítva. Viszont az is igaz, hogy a meditáció, jóga, relaxáció jótékony hatással van a microbiomodra. De hiába meditálsz, ha a táplálkozásoddal rombolod a tested és itt sok esetben a legnagyobb zsákutcák az „egészséges”-nek mondott ételek.
A növények is élőlények, az évezredek folyamán védekező mechanizmusokat fejlesztettek ki, hogy megvédjék magukat a ragadozóktól. Az ő szemükben, mi is ragadozók vagyunk.
Mik ezek a védekezések… a színükkel beolvadnak a környezetbe, szúrósak, ragacsosak, kemény héj mögé bújnak, mint a kókusz dió,
Illetve vannak a biológiai fegyverek, amikkel megmérgezik, lebénítják, vagy összezavarják a ragadozókat, illetve lecsökkentik emészthetőségüket, hogy ne tudják vég nélkül felfalni őket.
Az első ragadozók pici, apró rovarok voltak, az ellenük indított védekező mechanizmus lettek a lektinek, mint biológiai fegyver. Ezzel képesek voltak akár lebénítani ellenfelüket.
Az emlősök méreteiket tekintve nem említhetőek egy lapon a rovarokkal, legtöbb esetben nem halunk meg egy növénytől, bár vannak mérgező bogyók, mint például a nadragulya, aminek 8-10 bogyója már halálos kimenetelű lehet egy felnőtt ember számára, gyerekeknél 3-4 bogyó. Vagy megemlíthetjük itt a földimogyorót, ami nem dióféle és egy lektin bomba… nem véletlenül okoz sok embernél erős allergiás reakciót, akár anafilaxiás sokkot válthat ki, ami szintén lehet halálos kimenetelű.
A védtelen, magokkal rendelkező növények (tehát ahol nincs kemény magház) több vegyületet is tartalmaznak, amikre antitápanyagként utalnak sok esetben. Ebből a fitátok például megakadályozzák az ásványi anyagok felszívódását, aztán vannak, akik gátolják, az emésztőnedvek működését és a lektinek, amik belekavarnak a sejt szintű kommunikációba, a bélfalon réseket képesek létrehozni.
A növények nem gonoszak, konkrétan az életükért küzdenek és harcolnak, igyekeznek megvédeni magukat.
Viselkedésüket laboratóriumi körülmények között vizsgálták. Különböző rezgésekkel. Szél, napsütés, hernyó… ahogy a hernyó rezgését megérezte a növény, mérgező olajat szállított a levelekhez. A szél, napsütés rezgésére semmi védekező reakció nem történt.
Továbbá megfigyelték, hogy a növényeknek is van cirkadián ritmusuk is. Meghatározza a napnak azokat a szakaszait, ami szerinte a legrizikósabb és ott termel leginkább méreganyagot. Amikor kutatók eltávolították azt a gént a növényből, ami ezt a mechanizmust irányította, onnantól nem volt képes mérget termelni.
Lektinek: igen, több is van belőlük… az egyik legnagyobb vegyi fegyver csoportja a növényeknek. 1884-ben fedezték fel őket, eddig a glutént ismerted, mint lektint, ez a legnépszerűbb, rajta van a fókusz, a bussiness…
A lektinek támadási stratégiája:
Képes átjutni a bélfalon, ami 1 sejtnyi vastag, de alapterülete majd egy teniszpályányi. Vitaminok, ásványi anyagok, zsírok, cukrok és egyszerű, nem nagy méretű fehérjék szívódnak itt fel. A lektin egy nagy méretű fehérje. Ha minden rendben van, a bél nyálkás bevonata távol tudja tartani ezt a betolakodót.
Ha a védelmi bástyákból nem minden működik megfelelően, akkor viszont a lektinek képesek egy kémiai vegyület (zonulin) segítségével megnyitni a sejtek közötti teret a bélfal bevonatán, így hozzáférhetnek szövetekhez, nyirokcsomókhoz, bekerülhetnek a véráramba, ahol semmi keresnivalójuk. Ide bekerülve, úgy viselkednek, mint bármely más idegen fehérje, immunválaszt váltanak ki, ezzel gyulladást idézve elő.
A Lektinek legnagyobb problémája, hogy szinte megkülönböztethetetlenek a testünk saját fehérjéitől. Így képes összezavarni az immunrendszert, ami így a gazdatest ellen fordul. Ezt hívjuk autoimmun folyamatnak.
Zavart okoznak a sejtközi kommunikációban is, az által, hogy utánoznak, vagy blokkolnak bizonyos hormonális jelzéseket.
Úgy tűnik, hogy háborúban állunk a növényekkel, de vitaminokat, ásványi anyagokat, flavonoidokat, antioxidánsokat, polifenolokat és más mikrotáplálékokat tartalmaznak, melyek elengedhetetlenek az egészséges bélflóra és természetesen az egészséges szervezete szempontjából.
Mit lehet tenni?
Minden állat, beleértve az embert is komoly védekező rendszert épített fel magának, hogy ártalmatlanítsa, vagy lecsökkentse a szervezet számára ártalmas betolakodókat.
Ez nálunk 4 fő bástyából áll:
Az orrunkban és a szánkban lévő váladék, az abban lévő anyagok, enzimek.
A szánkban és a bélrendszerünkben lévő baktérium törzsek, azaz a mikrobiomunk, főleg ha a jó bacik vannak túlsúlyban…
A gyomorsav, ami a lektin fehérjék emésztését végzi. (Az emberek nagy részénél nagyon gyenge, illetve kevés a gyomorsav)
Váladékréteg, amit bizonyos szerveink termelnek a belső szerveinkben, a szánkban, torokban, egészen a végbeledig. Ez a váladék réteg gátként funkcionál, a növényi összetevőket ott tartja azon az oldalon, ahová valók.
Mi magunk… ha tudatában vagyunk a fentieknek, ahogy lehet kihagyhatjuk a táplálkozásunkból, vagy semlegesíthetjük.
Sajnos a mai kor embere a maga rohanó életmódjával nagyon ritkán rendelkezik a fenti védelmi kapuknál magas szintű védelemmel, ami azt eredményezi, hogy a betolakodó antitápanyagok és rossz baktériumok elárasztják a szervezetet, és zavart okoznak a gépezetben, ami mentális és fizikai tünetek formájában jelentkezik.
A léböjt a leghatékonyabb és legolcsóbb lektin és egyéb „szemét” takarító a szervezetből… sőt, az egyéb csodaszerekhez képest itt a tudatunk és lelkünk is egy komoly tisztuláson megy át, ami aztán visszahat majd a fizikai testünkre.
Tehát, mondhatjuk, hogy a nulladik pont a böjt, de most itt a lektinek vannak refelktor fényben, így mutatom, mindenféle magyarázat nélkül, hogy mi az amit el kell hagynod, ha tényleg gyógyulni szeretnél.
Ne sírj, nem biztos, hogy örökre le kell mondanod a paradicsomról! Ha kitakarítod a szervezeted, elhagyod egy időre a rombolókat és jól megerősíted a jó baktérium állományod, a szervezeted képes lesz majd lassan apránként némi lektinnel elbánni anélkül, hogy kárt okozna.
tészták
burgonya
kenyér, tortilla
gabonafélékből lisztek
kekszek
rágcsálni valók
müzli
cukor
agavé
aszpartám édesítő
light italok
maltodextrin
borsó
cukorborsó
hüvelyesek (kuktázva esetleg)
zöldbab
csicseriborsó, humusz
szója, szójafehérje
tofu
bab félék, csírák is
lencsék (kuktázva esetleg)
tökmag
napraforgómag
chiamag
földimogyoró
kesudió
ezekből készült magtejek
minden gyümölcs, kivéve a bogyósok
uborka
cukkini
sütőtök
tökfélék
dinnyefélék
padlizsán
paradicsom
paprika
chilipaprika
alakor
repce
zab(nem kuktázható)
quinoa
rozs
bulgur
fehér rizs
barna rizs
vad rizs
árpa (nem kuktázható)
hajdina
tönköly
kukorica, pattogatott is!
búzafű, árpafű
szója
szőlőmag
kukorica
földimogyoró
napraforgó
repce
Minden gabonával etetett állat húsa
tej
joghurt (kivétel élőflórás)
túró
kefír
sajt (kivétel hosszú érlelésű)
Tejet mindenképp növényi tejre cserélném, vagy kecske. Házi túró, kefír, joghurt... természetesen előállítva lehet.
kókusz
mandula
mogyoró
szezám
gesztenye
kasszava, manióka
édesburgonya
nyílgyökér
kovászolva: tönköly
max 1/2 bögre/nap
dió, makadámiadió
pisztácia
pekándió
kókuszdió, kókusz tej
mogyoró (nem földi!)
gesztenye
lenmag
kendermag
utifűmaghéj
fenyőmag
brazil dió
Ezekből készült magtejek
oliva
kókuszolaj
perillaolaj
dióolaj
szezámolaj
makadámdió olaj
algaolaj
csukamájolaj
keresztes virágúak (brokkoli, karfiol, kelbimbó, káposzták
minden fajtája)
spenót, mángold
sóska, saláták
rukkola
retek minden fajtája
savanyú káposzta
kimcsi
zellerszár, zellergumó
hagymák mind
répák
cékla
articsóka
összes leveles zöld
gombák
zöldfűszerek, gyógynövények
algák, hínár
bármilyen vadon fogott hal
szardínia
kagylók
tintahal
konzerv tonhal
garnéla
osztriga
homár
paszternák
köles
cirok
zellergyökér
édesburgonya
zöld banán
glukomannan
rutabag
tarógyökér
Ezekkel óvatosan, ne vidd túlzásba!
Avokádó mértéktelenül :)
bogyósok mértékkel
szabad tartású szárnyasok (csirke, pulyka, kacsa, liba, fácán, galamb, fürj)
vadhús
szabad tartású bárány, marha
kecske
francia, olasz, magyar vaj
ghi
kecske sajtok, kecske vaj
jó minőségű magyar, francia, olasz, svájci, sajtok hosszú érleléssel
organikus tejszín, tejföl, sajtkrémek
Minden természetes erjesztés, minden mennyiségben, hozzáadott cukor nélkül
vörös bor napi 2 dl
90 %-os étcsokoládé 30 g/nap
Ezt a listát bevallom első sorban azoknak tettem fel (Dr. Gundry javaslata alapján) akikkel már valamilyen módon együtt dolgozom, nekik segítség. Nem teljes és sok minden függ az elkészítési módtól, az adott ember egészségi állapotától, mind mentálisan, fizikálisan. Mindenkinél más az egyéni érzékenység, az adott betegség. Tehát a fenti adatok tájékoztató jellegűek. Természetesen bárki számára elérhető, a Növény-paradoxon című könyvben is megtalálható.
A váltás már nem olyan egyszerű, a könyv elég szakmai és nekem nagyon amerikás... nem könnyű a miérteket kihámozni belőle és az egész mechanizmust megérteni. Nem árt, ha az olvasó rendelkezik anatómiai ismeretekkel.
A másik, hogy ahhoz, hogy a változás meg tudjon történni, több szinten egyszerre érdemes dolgozni. Ahogy már az elején is javasoltam, érdemes léböjttel indítani és abból felépíteni a táplálkozást, új szokásokat kialakítani, megérteni a test működését. E mellett a test tisztulása elindít bizonyos lelki folyamatokat, ott is elindul a tisztulás, ami évtizedek óta dugdosott, szőnyeg alá söpört blokkokat nyithat meg. Ezeket ha "árván" hagyjuk, elmarad az igazi transzformáció, ami alapjaiban képes az életünket megváltoztatni.
A csoportot elsősorban hölgy társaim támogatására hoztam létre, mert lézer pontosan tudom milyen cipőben járnak, milyen kihívásokkal küzdenek és hogy mennyire nem egyszerű mindezek közé bepasszítani az EGÉSZséges életet, ami nélkül viszont nincs Élet. Ez a mi paradoxonunk csajok! :)
Katt a képre a jelentkezéshez!